Wat is CrossFit

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek-cardio en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen (tillen, gooien, slepen, dragen, springen en nog veel meer) op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd.

Het doel van CrossFit is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden. alleen de intensiteit en weerstand van de uitvoering van de bewegingen zullen per persoon verschillend zijn. Een typische CrossFit training bestaat uit een warming-up, een technisch gedeelte om de CrossFit bewegingen te leren en een intensieve training WOD (Work-out of the Day) variërend van een paar minuten tot 45 minuten. De resultaten van de trainingen worden op een whiteboard bijgehouden om zodoende een competitie-element aan de training toe te voegen.

CrossFit zorgt voor een fenomenaal fitness level als sport op zich, of als aanvulling op jouw sport specifieke trainingsregiem. Bij CrossFit UpsideDown richten we ons op het verbeteren van onder andere: Conditie, kracht, flexibiliteit, power, snelheid, coördinatie, balans, en controle. Het resultaat is fysieke fitheid en optimale gezondheid. Hieronder kunt u de 3 componenten van CrossFit bekijken.

Variatie

CrossFit varieert constant in: de trainingssessie duur, de bewegingen, aantal herhalingen en hoeveelheid gewicht. Veel variatie zorgt voor een full body work-out en een algehele goede conditie. Deze variatie zorgt ervoor dat elke training een uitdaging is. De trainingen vinden plaats op verschillende manieren, langzaam – snel, heavy – licht, veel herhalingen – weinig herhalingen, dit vermindert tevens het risico op letsel en zorgt ervoor dat de training nooit eenzijdig is.

Functioneel

Functioneel bewegen betekent dat je je lichaam gebruikt waarvoor het gemaakt is “natuurlijk bewegen”. Mensen zijn ontworpen om te zitten, te gooien, trekken, tillen, duwen, klimmen, rennen, springen etc! Al deze bewegingen zijn functionele bewegingen en verbeteringen van deze bewegingen leiden tot beter functioneren in het dagelijks leven en tot prestatieverbetering in de sport.

Intensief

Intensiteit is de variabele die het meeste impact heeft op het fysiologische systeem en voor het grootst aanpassingsvermogen zorgt. Intensiteit wordt hetzelfde gezien als vermogen: zoveel mogelijk arbeid verrichten in zo’n kort mogelijke tijd! Intensiteit is het belangrijkste ingrediënt van de CrossFit work-outs. Intensiteit gaat vaak ook hand in hand met mentale weerbaarheid wat een essentieel onderdeel is van de CrossFit filosofie.

Variatie

Functioneel

Intensief